PRIPRAVA DOMAČIH TESTENIN

Ne dolgo nazaj me je soseda povabila, da skupaj pripraviva čisto prave domače testenine in jasno, da sem se z navdušenjem strinjala.

Dobili sva se v zgodnjih dopoldanskih urah ter si sprva privoščili skodelico kave – za bolj zagnano gnetenje. Nato sva  v veliko skledo  presejali kilogram moke ter dodali deset domačih jajčk.

Najbolje je, da se kokoši hrani pretežno z domačo koruzo – tako zagotovimo, da je barva jedi primerno rumena, hkrati pa je menda tudi okus boljši.

Zatem se je pričelo vmešavanje in gnetenje. Še dobro, da sem imela mentorico, kajti zdelo se mi je, da je moke občutno preveč. Vztrajnost je na tem mestu, dejansko najpomembnejša. Gnetli sva, vse dokler se sredica ni več prijemala na prste.

Testo sva oblikovali v podolgovat »hlebec« ter ga pustili nekaj minut počivati. Zatem sva ga narezali na manjše kose in ga dvakrat potegnili skozi strojček za rezance. Sledilo je nekajminutno sušenje. Nato pa sva razvaljano testo še razrezali ter raviole razporedili po rjuhi, da so se posušili na toplem soncu.

In voilà! Testenine so bile nared za shranjevanje ali še bolje: kuhanje. Odločila sem se za slednje in jih postregla še isti večer – izkazalo se je, da so naravnost izvrstne.

Zato predlagam, da si tudi vi pripravite to okusno in popolnoma domačo jed brez nepotrebnih (pogosto zdravju škodljivih) dodatkov. No pa predvsem, ne bo vam treba v fitnes in morda vam bo celo sprostilo (preobremenjene) misli. Pri kuhi pa seveda ne pozabite še na ostale dobrote z domačega vrta, ki bodo zagotovo celotno jed, povzdignile na povsem svojevrstno in čarobno raven.

 

Čas priprave: 3h

Sestavine:

 • 1 kg bele (»domače«) moke
 • 10 domačih jajc
 • veliko dobre volje

 

Priprava:

 1. Moko presejemo.
 2. Umešamo jajca ter jih dodamo moki.
 3. Mešamo…
 4. Gnetemo, gnetemo in gnetemo…
 5. Oblikujemo hlebček in ga pustimo nekaj minut počivati.
 6. Razrežemo na koščke.
 7. Narežemo na poljubno mero.
 8. Posušimo na soncu.

 

Poskusite, mislim, da vam ne bo žal… 😊

Aurelia